Online food delivery platforms and their impact.
Cooked food to online delivery: Evolution
Objective, Hypothesis and Questionnaire Model document - free for first 3 subscribers
Food is an integral part of human life. People started eating cooked food a long time before and are accustomed to it. Being in a society that thinks time is money, the busy people or those who find themselves in a fast and furious life tend to have trouble in cooking and started taking food from hotels where cooked food was served.
Even then the shortage of time came to play and to save the trip people started takeouts which eventually led to the food delivery.
Food delivery saved lots of time and it eventually became a business.
With the advent of the internet and its widespread people found mobile platforms much easier for creating networks of restaurants and dedicated delivery men/carriers and connecting to the end customers.
Online Platforms
However, online food delivery has not been without criticism, with consumers and restaurants boycotting. Therefore, it is time to consider the broader implications of online food distribution and what it means to the partners involved. Using the three pillars of sustainability as a lens, it needs to be analyzed to consider the consequences.
Objective, Hypothesis and Questionnaire Model document - free for first 3 subscribers
Criticism
From an economic point of view, it has been criticized that while online food delivery provides opportunities for work and sales, restaurants charge high commissions and the people who deliver have to experience dubious working conditions.
From a social perspective, online food delivery affects the relationship between consumers and their food, as well as public health outcomes and traffic systems.
Environmental impacts include significant production of waste and its high carbon footprints.
Going forward, partners should consider how to ensure sustainability in every sense, mitigate the negative impacts of online food delivery, and promote the positive aspects.
ആഗോള വ്യാപകമായി 2020 COVID-19 പൊട്ടിപ്പുറപ്പെട്ട സമയത്ത്, ഓൺലൈൻ ഭക്ഷണ വിതരണത്തിന്റെ ഗുണങ്ങൾ വ്യക്തമായതാണ്, കാരണം ഇത് തയ്യാറാക്കിയ ഭക്ഷണത്തിലേക്കുള്ള ഉപഭോക്തൃ പ്രവേശനം സുഗമമാക്കുകയും ഭക്ഷ്യ ദാതാക്കളെ പ്രവർത്തനം തുടരാൻ പ്രാപ്തരാക്കുകയും ചെയ്തു.
എന്നിരുന്നാലും, ഓൺലൈൻ ഫുഡ് ഡെലിവറി വിമർശന രഹിതമൊന്നുമല്ല, ഉപഭോക്താക്കൾ, റസ്റ്റോറന്റ് എന്നിവർ ബഹിഷ്കരണങ്ങൾ നടത്തിയിട്ടുണ്ട്. അതിനാൽ, ഓൺലൈൻ ഭക്ഷണ വിതരണത്തിന്റെ വിശാലമായ പ്രത്യാഘാതങ്ങളെക്കുറിച്ചും അവയിൽ ഉൾപ്പെട്ടിരിക്കുന്ന പങ്കാളികൾക്ക് എന്താണ് അർത്ഥമാക്കുന്നതെന്നും പരിഗണിക്കേണ്ട സമയമാണിത്. സുസ്ഥിരതയുടെ മൂന്ന് തൂണുകൾ ഒരു ലെൻസായി ഉപയോഗിച്ച്, പ്രത്യാഘാതങ്ങൾ പരിഗണിക്കുന്നതിന് ഇത് വിശകലനം ചെയ്യേണ്ടതുണ്ട്.
സാമ്പത്തിക കാഴ്ചപ്പാടിൽ, ഓൺലൈൻ ഫുഡ് ഡെലിവറി ജോലിക്കും വിൽപ്പനയ്ക്കും അവസരമൊരുക്കുമ്പോൾ, റെസ്റ്റോറന്റുകളിൽ നിന്ന് ഉയർന്ന കമ്മീഷനും മറ്റും ഈടാക്കുന്നതും ഡെലിവറി ചെയ്യുന്ന ആളുകൾക്ക് സംശയാസ്പദമായ തൊഴിൽ സാഹചര്യങ്ങളും മറ്റും അനുഭവിക്കേണ്ടി വരുന്നതായും വിമർശിക്കപ്പെട്ടിട്ടുണ്ട്.
ZOMATO DELIVERY PARTNER | TPR1987 | Experience Sharing
ഒരു സാമൂഹിക വീക്ഷണകോണിൽ, ഓൺലൈൻ ഫുഡ് ഡെലിവറി ഉപഭോക്താക്കളും അവരുടെ ഭക്ഷണവും തമ്മിലുള്ള ബന്ധത്തെ ബാധിക്കുന്നു, അതുപോലെ പൊതുജനാരോഗ്യ ഫലങ്ങളെയും ട്രാഫിക് സംവിധാനങ്ങളെയും സ്വാധീനിക്കുന്നു.
പാരിസ്ഥിതിക ആഘാതങ്ങളിൽ മാലിന്യത്തിന്റെ ഗണ്യമായ ഉൽപാദനവും അതിന്റെ ഉയർന്ന കാർബൺ കാൽപ്പാടുകളും (Carbon footprints) ഉൾപ്പെടുന്നു.
മുന്നോട്ട് പോകുമ്പോൾ, എല്ലാ അർത്ഥത്തിലും സുസ്ഥിരമാണെന്ന് ഉറപ്പാക്കാനും ഓൺലൈൻ ഫുഡ് ഡെലിവറിയുടെ നെഗറ്റീവ് ആഘാതങ്ങൾ ലഘൂകരിക്കാനും പോസിറ്റീവ് വശങ്ങൾ പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കാനും എങ്ങനെ സാധിക്കുമെന്നതും കൂടെ പങ്കാളികൾ പരിഗണിക്കണം.
ഇങ്ങനെ പല വീക്ഷണ കോണുകളിൽ നിന്നുകൊണ്ട് ഈ വിഷയത്തെ നോക്കി കണ്ടു വേണം പ്രൊജക്റ്റ് തയ്യാറാക്കാൻ..
ഏതെങ്കിലും ഒരു ഭാഗം ഫോക്കസ് ചെയ്തുകൊണ്ട് വിവരശേഖരണം നടത്തി പ്രൊജക്റ്റ് ചെയ്യുന്നതിലും തെറ്റില്ല .
Objective, Hypothesis and Questionnaire Model document - free for first 3 subscribers
ഉദാഹരണമായി ചില പഠനങ്ങൾ ചുവടെ ചേർക്കുന്നു .
Online Food Delivery Platforms and their Impacts on Sustainability
Impact of Online Food Delivery Services on Sustainability during Covid-19 Pandemic
ONLINE ORDER FOOD PLATFORMS AND ITS IMPACT ON SUSTAINABILITY - Advertisement article
Exploring the motivations to use online meal delivery platforms: Before and during quarantine
Factors Determining the Behavioral Intention of Using Food Delivery Apps during COVID-19 Pandemics
Comments
Post a Comment